София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кристиан Таков беше отличен за цялостен принос

Български Хелзинкски комитет връчи наградите "Човек на годината"

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Юристът Кристиан Таков, починал през юли 2017 г. И превърнал се още приживе в пример за подражание на своите студенти с непримиримия си дух и желание за справедливост получи посмъртно  наградата „Човек на годината“ в категорията за цялостен принос. Призът взе 16-годишната му дъщеря.
В рамките на десетото юбилейно издание на конкурса, организиран от Български Хелзинкски комитет, се раздадоха още награди в категориите вдъхновител, активист, застъпник, журналист.
Наградата за достойнство и храброст получи Пол Найденов, заради дългогодишната си работа като активист за правата на ЛГБТИ хората в България. През 2017 година  стана първият интерсекс човек в страната, спечелил дело за смяна на пола в личните му документи.
Прозвщето вдъхновители за 2017-та получиха Виктория и Захари Недялкови за своята дейност в помощ на децата с увреждания.
Застъпници на годината пък станаха от „Български фонд 3а жените“.
Наградите бяха връчени в рамките на десетото юбилейно издание „Човек на годината“, организирано от Български Хелзингски комитет. 
Сред отличените бяха още „Асоциация на европейските журналисти“ в България за кампаниите им срещу фалшивите новини и отстояването на свободата на словото, проявено и в организирания от тях през октомври протест за свобода в медиите.
Награда получи и католическият свещеник  Паоло Кортези, който стана известен с това, че приюти сирийско семейство, получило статут през март. Впоследствие обаче семейството беше принудени да напусне заради протест на част от местните жители. В крайна сметка след заплаха срещу Кортези той беше оттеглен от католическата църква и се върна в Италия. В началото на октомври той отново успя да се завърне в България.