Гледай
на живо

Куба и САЩ осъществиха сделка за износ за първи път от 50 години

Става дума за изнесени от кубинците 40 тона въглища

Куба и САЩ осъществиха сделка за износ за първи път от 50 години Властите в Куба обявиха за сключена сделка, рамките на която за първи път от 50 години ще бъдат изна... thumbnail text

Властите в Куба обявиха за сключена сделка, рамките на която за първи път от 50 години ще бъдат изнасяни стоки за САЩ, предаде Ройтерс.

По данни на агенцията, става дума за 40 тона кубински въглища, стойността на които по договор възлиза на около 17 хиляди долара.

„Това е първият договор, но се надяваме да продължим отношенията си дълги години и не само за въглища, но и за други продукти, които сме готови да изнасяме, например мед и кафе“, заяви Изабела О'Райли, директор на държавната компания Кубаекспорт.

САЩ и Куба обявиха в края на 2014 година, че започват съвместна работа по нормализиране на отношенията. За изминалото време двете страни възстановиха дипломатическите си отношения, след посещението на Барак Обама в Хавана.

САЩ намалиха някои санкции, наложени срещу Куба, въпреки че петдесетгодишното ембарго над търговските отношения остава в сила.