София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кубрат Пулев няма да може да защити европейската си титла в срок

Българинът рискува да бъде лише служебно от званието

7 годиниСпортни 2 Боряна Райчева

Кубрат Пулев вероятно ще бъде лишен от титлата на Европейския боксов съвет (EBU). Българският боксьор стана за втори път европейски шампион след победата срещу Дерек Чисора през май, но няма да може да направи задължителна защита на пояса до 14 ноември.

Пулев ще се боксира на 3 декември в зала "Арена Армеец" с нигериеца Самюел Питър за интерконтиненталната титла на Световния боксов съвет (WBC).

Победителят от тази среща ще стане основен претендент за световната титла на WBC, която в момента се държи от олимпийския шампион от Лондон 2012 Антъни Джошуа.

През лятото пък Маруш Вах беше обявен за официален претендент за европейската титла на Пулев. Мач между 36-годишния поляк и 35-годишния българин обаче няма как да състои преди крайния срок, посочен от EBU.

"След като са посочили дата, при прекрачването й вече всичко зависи от тях. Ако решат, могат да отнемат пояса, защото ние до договор няма как да стигнем на този етап. Надявам се това да не се случи", каза мениджърът Ивайло Гоцев пред "Тема спорт".

Гоцев представлява както Вах, така и Питър. Той се надява българинът да запази титлата и да я защитава срещу 210-сантиметровия поляк, но през 2017 г. на американска земя.

"Искам Кубрат и Мариуш да се срещнат в началото на следващата година. Това ще бъде наистина много хубав мач, който ще е супер да се проведе в Чикаго. Там българската диаспора е много сериозна, но същото се отнася и за полската. Ще има огромен интерес към един такъв бой", допълни Гоцев.

Пулев вече оваканти веднъж европейската титла през 2013 г. През 2012 г. той стана европейски шампион след победа над Александър Димитренко, но на следващата година се отказа от пояса заради двубоя с Тони Томпсън, който впоследствие го направи първи претендент на Владимир Кличко.