София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Кукерски фестивал се провежда днес в Симитли

Това е 15-ят юбилеен фестивал „Симитлия –Древната земя на кукерите“

6 годиниКултура 30 Боряна Райчева

Днес в град Симитли започва 15-ят юбилеен фестивал „Симитлия –Древната земя на кукерите“. Очаква се на събитието да се съберат над 3000 кукери от страната и Македония. Зрелищното шоу по традиция ще бъде на стадион „Септември” в града, където ще дефилират хиляди деца и възрастни, съобщават от пресцентъра на община Симитли.

Във фестивала ще се включат и групи, които никога не са дефилирали в Симитли, но познават и харесват традицията в този край.

Фестивалът утвърждава и обогатява като пъстра палитра на богатото ни нематериално наследство – кукерските игри, традиции, обичаи и ритуали, свързани със Сурва. Кукерското дефиле, както всяка година има и състезателен характер, като групите участват в състезателни категории за цялостно представяне, за пресъздаване на обредна традиция, за индивидуални награди. Жури ще оцени и отличи най-атрактивните участници и най-автентичните костюми.

Фестивалът е създаден през 2003 година заради желанието на многобройните и многочислени кукерски групи от общината. За юбилейното издание организаторите са осигурили допълнителни изненади и награди и за участниците, и за публиката на атрактивното събитие.