Гледай
на живо

Кукерски фестивал се провежда днес в Симитли

Това е 15-ят юбилеен фестивал „Симитлия –Древната земя на кукерите“

Кукерски фестивал се провежда днес в Симитли Днес в град Симитли започва 15-ят юбилеен фестивал „Симитлия –Древната земя на кукерите&... thumbnail text

Днес в град Симитли започва 15-ят юбилеен фестивал „Симитлия –Древната земя на кукерите“. Очаква се на събитието да се съберат над 3000 кукери от страната и Македония. Зрелищното шоу по традиция ще бъде на стадион „Септември” в града, където ще дефилират хиляди деца и възрастни, съобщават от пресцентъра на община Симитли.

Във фестивала ще се включат и групи, които никога не са дефилирали в Симитли, но познават и харесват традицията в този край.

Фестивалът утвърждава и обогатява като пъстра палитра на богатото ни нематериално наследство – кукерските игри, традиции, обичаи и ритуали, свързани със Сурва. Кукерското дефиле, както всяка година има и състезателен характер, като групите участват в състезателни категории за цялостно представяне, за пресъздаване на обредна традиция, за индивидуални награди. Жури ще оцени и отличи най-атрактивните участници и най-автентичните костюми.

Фестивалът е създаден през 2003 година заради желанието на многобройните и многочислени кукерски групи от общината. За юбилейното издание организаторите са осигурили допълнителни изненади и награди и за участниците, и за публиката на атрактивното събитие.