София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Културата гради мостове между държавите

Заяви Боил Банов на пресконференция

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Ролята на културата във взаимоотношенията между държавите нараства, това заяви българският министър на културата Бойл Банов по време на пресконференция, състояла непосредствено след провеждането на Осмата  неформална среща на министрите на културата на Европейския съюз, в рамките на Българското европредседателство.
 
Банов посочи още, че по време на срещата  като акценти са се откроили темите за ролята на културата за устойчивото социално-икономическо развитие, за развитието на мирни междуобщностни отношения, както и за намаляването на трафика на културни ценности.
Важно значение за културния диалог между държавите заема и общуването с Азия. Поради тази причина на срещите винаги присъства и директорът на фондация „Азия -Европа“ - посланик Карстен Варнеке. Той поздрави България за жизненоважната роля, която е изиграла на тази осма среща за диалога в областта на културата между Азия и Европа.
 
Карстен Варнеке  допълни още, че българските творци вече имат шанса свободно да показват таланта си вече освен на европейска и на азиатска сцена, доказвайки по този начин, че за културата няма граници.