София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Културен сблъсък

"Секс, наркотици и хип-хоп" срещу криворазбраната култура

пропускане
5 годиниЛюбопитно 5 Боряна Райчева

Любопитен културен сблъсък.  Заплахи за саморазправа и неприлични думи между създателите на постановката "Секс, наркотици и хип-хоп" и културтрегерите във Враца. Така, според актьора Станислав Дойнов е протекла комуникацията между двете страни преди премиерата на спектакъла във Враца. В крайна сметка премиерата не се състоя. 
 
Пиесата има допирни точки с най-играното представление у нас „Секс, наркотици и рокендрол“,  но създава  нов свят. Противно на заглавието, постановката призовава младият зрител, че порока не води до нищо добро. 
 
Премиерата на спектакъла бе на 16-ти и 17-ти януари в театър "Сълза и смях". А преди дни пиесата трябваше да се изиграе и във Враца, но това така и не се случва.
 
"Обадихме се за зала в театъра във Враца. Говорихме с тамошния директор. Бяха много отзивчиви, всичко беше наред", обясни актьорът Станислав Дойнов.
 
Няколко дни по-късно обаче ситуацията се променя.
 
"Там където трябваше да ни продават билетите, не си вдигаха телефоните 5,6 дни. След това звъннахме от скрит номер и вдигнаха на секундата. Заявиха ни, че няма да ни продават билетите единият от тях, може би диригент на някакво оркестърче във Враца ми каза- Ти знаеш ли кой съм аз бе. "- разказва още Дойнов.
 
След абсурдната ситуация актьорът споделя случилото се в социалната мрежа. " Тези хора се държат като  простаци и копачи на канали, аз като млад човек съм отвратен." 
 
Според директора на симфониетата във Враца, събитията не са се стекли точно така.
 
"Ние можем да продаваме билети само за наши събития и то само такива, отговарящи на закона. Обадиха  ми се след ден и половина и ми потърсиха  сметка защо не съм вдигал на продуцентката им телефона една седмица. 
Започнаха да се държат вулгарно. Изтърпях 3 минути и им казах, че няма да работим. По-късно пак се обадиха, пуснах телефона на свободни ръце и слушахме всички в отдела какво говорят. Единият каза, на колега, врачанин, че сме комунисти и ще ни пребият. Той им отговори само да кажат кога ще влязат в града и  че ще ги посрещнем подобаващо."- твърди директорът на врачанската симфониета Христо Павлов.
 
Заради цялата тази ситуация, напомняща сериала "Октопод", гостите си тръгват. Според тях, от културната институция не допускат външни хора с по-различни виждания, а според  ръководството на филхармонията във Враца ситуацията е провокирана с цел скандален - PR.
 
През март представлението  "Секс, наркотици и хип-хоп"  ще се изиграе в Стара Загора.