София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Култът към личността се връща в Китай

Президентът Си Дзипин се готви да управлява безсрочно

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Китайският президент е обект на култ към личността, какъвто не е имало от времето на Мао.

Китайският президент Си Цзинпин, който се готви да управлява Китай безсрочно, е в центъра на най-упоритите усилия на Комунистическата партия за създаване на култ към личността след смъртта на основателя на Народната република Мао Цзедун през 1976 г., предаде Асошиейтед прес.
Ликът на Си е на първа страница в държавните вестници, излъчва се с часове по телевизията, стои на корицата на списания, на плакати, продавани по пазарите, на билбордовете край парковете и на табели по тротоарите.
Телевизията често описва Си като човек, обожаван от всички - от работниците в заводите и фермерите до космическите инженери и войниците, които редовно го аплодират по няколко минути.
Тези усилия върнаха спомените за огромните промени в периода на т.нар. Културна революция на Мао. Партийни говорители отричат подобни коментари, твърдейки, че Си е ядрото на своя седемчленен Постоянен комитет, а не е самотен автократ.
Очаква се Общокитайското народно събрание да одобри промяна в конституцията за премахване на ограничението за броя на президентските мандати, проправяйки път за Си да управлява неопределено дълго.