София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Към конструктивни отношения с Русия се е стремял през мандата си Обама

„Добрите отношения с Русия са в интерес на САЩ и на целия свят“

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че по време на мандата си се е стремял към конструктивни отношения с Русия.

„Добрите отношения с Русия са в интерес на САЩ и на целия свят. Това беше подходът на моето президентство“, отбеляза той на своята заключителна пресконференция.

Обама подчерта, че връщането към дух на съперничество, както е било по времето на „студената война“, вреди на отношенията между двете страни.

По думите му „допринесохме за това, Русия да се превърне в отговорен член на световната общност“. Обама припомни за това, че САЩ е допринесла за подобряването на руската икономика.

Междувременно отиващият си президент на САЩ заяви, че се надява на изграждането на „силни връзки“ между Русия и Украйна и приветства възможни преговори между Москва и Вашингтон, за намаляване на ядреното въоръжение.

По-рано Кремъл изрази съжаление, че вторият мандат на президента Обама се е превърнал в период на безпрецедентна и продължителна деградация на отношенията с Вашингтон.

През 2014 година отношенията между Русия и САЩ се обостриха на фона на украинската криза. Обама наложи санкции срещу Москва и влоши двустранните отношения. Руско-американските отношения са на най-ниското си ниво, заяви президентът на Русия Владимир Путин.

Обама ще предаде поста си в петък 20 януари, а президент на САЩ ще бъде избраният през ноември Доналд Тръмп.