София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КУНЕВА Е „ЗА“ СЪДЕБНА РЕФОРМА

ТЯ ПОДКРЕПЯ И МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО ХРИСТО ИВАНОВ

8 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

„Стоя твърдо зад съдебната реформа и нейната амбициозност. Правя всичко възможно, за да помогна на министъра на правосъдието Христо Иванов да я осъществи“, заяви заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните Меглена Кунева в интервю за БНР.
Заменстник министър-председателят заяви, че българската съдебна система има нужда от много сериозна реформа, която да повиши доверието в нея. По думите на Кунева, трябва да бъдат определени правила, гарантиращи независимост и хора, които ще могат да бъдат проверявани, защото обществото се нуждае от сигурност. Тя смята, че трябва да има силен инспекторат, който да проверява корупционно поведение и конфликт на интереси.
Меглена Кунева изрази подкрепа за промените в конституцията, свързани с работата на съдебната система. Според нея е важно как се гледа на българската съдебна система, защото това се отразява на доверието към страната.
Относно механизма за назначаване на оглавява Бюрото по антикорупция в предлагания от Кунева проект за антикорупционен закон, тя съобщи, че всички парламентарни групи са запознати с вариантите за избор на този пост. Един от тях е предложението за назначаване да се прави от всички власти плюс президентската институция.
Тя коментира, че е непростимо страната ни да се бави с антикорупционното законодателство. Корупцията е тежък икономически и политически проблем на България. Ако предложеният от Кунева закон проработи, той би внесъл повече спокойствие в страната. Заместник министър-председателят добави още, че за да имаме силна антикорупционна политика, ни е необходима силна съдебна система. Предстои Меглена Кунева да вземе участие във форум във Виена, където ще подпише конвенция за борба с корупцията.