София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кунева нямало да става еврокомисарка

Столът ѝ в ДБГ обаче се клати

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

В някои медии се появиха информации, че правителството в оставка има намерение да номинира вицепремиерката Меглена Кунева за еврокомисар на мястото на напусналата Кристалина Георгиева. Неофициално източници от Реформаторския блок твърдят, че на Кунева се търси пост в чужбина, тъй като тя е неприемлива за повечето избиратели на Блока.

В сряда Кунева коментира слуховете и каза, че не е сериозно отиващото си правителство да номинира кандидат за еврокомисар. Тя припомни и думите на премиера в оставка Бойко Борисов, че няма да издига кандидатура и ще остави това на следващото правителство.

„Странно е, че има медии, които се съмняват в думите на премиера, който преди няколко месеца заяви, че няма да номинира комисар през правителство в оставка. На последното заседание на МС да се взимат такива решения, считам че никой не би поел такъв риск", коментира Кунева, която вече веднъж заемаше поста в периода 2007-2010 година.

По-рано заместникът на Кунева в движение „България на гражданите“ Найден Зеленогорски коментира, че тя е много подготвена за поста на еврокомисар. Според източници от партията ако Кунева получи пост в чужбина, именно Зеленогорски ще поеме ДБГ, което ще направи партията по-приемлива за останалите партньори в Реформаторския блок.