София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Кунева: Подготовката за председателството ни на ЕС върви по план

Подготовката продължава, въпреки политическите събития у нас

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС върви по план и администрацията в лицето на Националния център по подготовката продължава своята дейност независимо от политическите развития в страната. В това увери вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева и новоназначения посланик на Република Франция Н.Пр. Ерик Льобедел.

По отношение на администрацията всичко се движи добре, има създаден и добре работещ Център, както и служители в различните министерства, които вършат своите задачи. Това са същите експерти, които изкараха на гърба си преговорите за членството на страната в ЕС и хората имат необходимия опит да се справят, каза Кунева.

Готов е календарът на събитията, изпратихме националния принос за приоритетите към Генералния секретариат на Съвета, важно е в момента председателството да остане във фокуса на общественото мнение и в дневния ред на политиците, посочи тя. По думите й и трите страни в триото България, Естония и Австрия са в особена политическа ситуация, като на две от тях предстоят предсрочни парламентарни избори и именно затова подготовката на администрацията е ключова.

Министър Кунева и посланик Льобедел обсъдиха също закона за предотвратяване на корупцията по висшите етажи на властта и неговата значимост за българското общество.