София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Къщата на ген. Рачо Петров не е паметник на културата

Сградата ще бъде съборена

6 годиниОбщество 8 Боряна Райчева

Къщата на ген. Рачо Петров, чието събаряне започна на 26 декември, не притежава статут на единичен паметник на културата. Никога не е била декларирана като паметник на културата. С такова становище излязоха от Инспектората на Министерството на културата. Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството извърши проверка по случая с разрушаването на сграда на бул. „Княз Ал. Дондуков” 20.

Събарянето на къщата не подлежи на санкция от Министерството на културата съобразно Закона за културното наследство, се посочва в съобщението. Последващи инвестиционни намерения, обаче, задължително подлежат на съгласуване с културното министерство.

Багери започнаха разрушаването на старата сграда в центъра на София в почивния ден. Граждани сигнализираха за това и събарянето временно беше спряно. Авария на строителната техника също попречи на разрушаването на къщата – багерът се обърна в развалините на сградата.