София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КЗК: Цените на горивата са договаряни почти всеки ден

Започват проверки за картели в банковия и застрахователния сектор

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Всички доказателства сочат, че е имало картелно споразумение за цените на горивата между шестте дружества, заяви председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова. 2012 година има заключение на секторния анализ и после той е спрян за много години.

„След като анализираме твърденията на защитата, ще решим какви ще бъдат санкциите. Може да има и смекчаващи вината обстоятелства, примерно - първо нарушение. Целта на КЗК не е да изследва цените, а защо има ценова близост. Цените са високи и са по-високи от тези в Европейския съюз", коментира Ненкова.

Всички събрани доказателства обаче сочат, че почти всеки ден е имало договорка за цената на горивата, което е с цел да се елиминира конкуренцията на пазара.

„Размерът на санкцията се определя в зависимост от вида, тежестта, периода, в който се е извършвало нарушението. Периодът на нарушението е започнал още преди 2012 година, защото тогава е приключил секторния анализ. Не мога да коментирам дали нашето решение ще падне в съда. Има си Върховен административен съд, който ще постанови“, каза още Ненкова.

Комисията за защита от конкуренцията започва секторни анализи за картели в банковия и застрахователния сектор.