София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КЗК обвини НЕК в злоупотреба с монополно положение

Компанията не е допуснала до търг търговец на ток

8 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Комисията за защита на конкуренцията обвини НЕК за злоупотреба с господстващо положение. Причината за това е недопускането да търг за ток на "ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп" ЕАД (ЕВН ТСЕЕ), съобщиха от антимонополното ведомство.

Става дума за търговия на едро на така наречената електрическа енергия с пиков товаров профил.

Компанията, която се е оплакала, е била дискриминирана от НЕК, установило при проверката антимонополното ведомство.

До декември 2014 г. НЕК продава на организирани от нея търгове произвежданата електрическа енергия. За 2015 г. държавната енергийна компания е продала в аванс всичката електрическа енергия с профил "пик" на избрани от нея по неясни, публично неоповестени критерии търговци на електрическа енергия.

На направените през октомври 2014 и декември 2014 г. от страна на ЕВН ТСЕЕ запитвания за купуване на пикова електрическа енергия чрез участие в търгове или чрез пряко договаряне, НЕК не е отговорила, като едва през януари 2015 г. е уведомила молителя, че не разполага с достатъчно свободни количества за реализация на свободен пазар.

Междувременно НЕК е продала произвежданата от нея пикова енергия за 2015 г. на определени търговци по неясни критерии и непрозрачни процедури.

"Това поведение има за резултат поставянето на тези избрани търговци в по-благоприятно положение спрямо техните конкуренти, доколкото им се предоставя ценово предимство", посочват от Комисията. Това е нарушение на текстове от Закона за защита на конкуренцията.

До 30 дни двете страни по казуса имат право на достъп до преписката по случая и да отправят писмени възражения.