София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КЗК отхвърли жалбата на „Украинмаш“ за ремонта на изтребителите

Министерство на отбраната може да продължи преговорите с РСК МиГ

6 годиниПолитика 12 Боряна Райчева

Министерството на отбраната може да продължи преговорите с руската РСК МиГ за ремонта на българските изтребители МиГ-29, които са на въоръжение в Българската армия. Това стана възможно след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила искането на украинската фирма “Украинмаш“ за спирането на обществената поръчка за поддръжка на изтребителите МиГ-29.

„Украинмаш“, обаче, може да обжалва решението пред тричленен състав на Върховния административен съд в 3-дневен срок от съобщаването му на страните,предаде БНР.

Първоначално Министерството на отбраната отдели около 82 млн. лв. за ремонта на миговете в Русия. В края на 2017 г. правителството преразпредели 53,4 млн. лв. от тях за проекти за поддръжка на военните летища и ремонти на сгради на военните училища.

Обжалването на процедурата бе определена като „саботаж“ от военния министър Красимир Каракачанов.  Той поиска и промяна в Закона за обществените поръчки, която да ограничи възможността фирми без интерес да обжалват сделки за националната сигурност.