София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

КЗК пак отряза „Инерком“ за придобиването на ЧЕЗ

Дружеството на Върбакова подаде второ искане, след осъществено преструктуриране

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Комисията за защита на конкуренцията за втори път отряза дружеството на Гинка Върбакова „Инерком“ за покупката на ЧЕЗ-България. Това е станало с разпореждане на председателя на антимонополния орган Юлия Ненкова от 18 октомври, като мотивите са, че комисията вече веднъж е била сезирана за тази сделка и решението й се обжалва в съда. Според юристи в случая КЗК действа принципно и законосъобразно.

Веднъж на компанията беше отказано да купи ЧЕЗ и ръководството промени дейностите на фирмата си, за да отговори на изискванията. Тогава в групата на „Инерком“ бе осъществено преструктуриране, при което дружествата – производители на енергия от фотоволтаични централи бяха извадени от портфолиото й.  Именно соларните паркове бяха основният мотив на антимонополистите да забранят сделката.

След преструктурирането Върбакова кандидатства втори път за сделката. КЗК обаче отново отказа да образува производство по подаденото на 21 септември от "Инерком България" ново уведомление за придобиването на бизнеса на ЧЕЗ в страната.

Развитие по казуса може да се очаква чак на 14 май 2019 г., за когато е насрочено делото пред Върховния административен съд срещу безпрецедентното решение на КЗК да забрани концентрацията.