София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КЗК спря поръчка за доставка на 42 нови влака за БДЖ

Световните компании внесоха жалби срещу тръжните правила

5 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

Комисията за защита на конкуренцията спира обществената поръчка за доставка на 42 нови влака за ”БДЖ-Пътнически превози”. Търгът с бюджет от 675 милиона лева бе подготвян в продължение на две години.

В БДЖ днес е получено уведомление от антимонополния орган за образувано производство по жалба срещу обществената поръчка и на основание на чл. 203 ал. 3 от Закона за обществените поръчки и това спира процедурата, считано от момента, в който БДЖ е получила писмото от КЗК.

Жалбите срещу тръжните правила са внесени от водещите световни производители на влакове - германският гигант "Сименс" - две жалби, Шкода и китайската държавна компания CRRC.

Именно "Сименс" и "Шкода" са основните доставчици на подвижен състав за БДЖ в исторически план. Водещите световни компании обаче останаха неприятно изненадани от условията на многомилионната обществена поръчка на жп компанията.

По време на служебното правителство Китай от своя страна предложи да доставя влакове в България и да сглобява част от тях в страната.

Въпреки изхарчените десетки хиляди левове за консултанти и кантори, в крайна сметка поръчката бе написана за бавни, енергоемки, остарели и неудобни влакове.

Освен това е планирано сервизът на подвижния състав, който би дошъл най-рано през 2024-а, да се плаща с парите от субсидиите, които БДЖ получава по договора за предоставяне на обществена услуга.

Тук проблемът е, че този договор изтича и не се знае дали отново ще бъде предоставен на българските държавни железници, или на друг пътнически превозвач.