София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

КЗК започва проверка на цените на горивата

Ще бъде изготвен анализ за пазара на бензина и дизела

5 годиниИкономика 12 Боряна Райчева

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ започва секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво в България. Това съобщиха от комисията във връзка с публикации за повсеместно увеличаване на цената на автомобилните горива за крайни потребители в редица градове на България, както и получен сигнал, че цената на горивото на бензиностанция в гр. Велико Търново е съществено по-висока от тази на другите бензиностанции от същата верига в останалата част на страната.

Освен това, в голяма част от статиите се коментира, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските, което също така не кореспондира и с тенденциите на чувствително понижение в цените на петрола на международните пазари.

От КЗК посочва, че след като са проучили множеството медийни публикации, са установили, че поскъпване има в Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и част от градовете в Северна и Северозападна България – Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и др.

В този аспект Комисията намира за необходимо да бъде извършен детайлен анализ на функционирането на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива в Република България, разгледана в контекста на цените на петрола в международен аспект, както и спазването на принципите, валидни за общия европейски пазар, като събере и актуализира информация относно динамичното развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива.

КЗК ще направи нов секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на горива в България. Комисията призовава обществеността за активно съдействие за предоставяне на всякаква информация и данни във връзка със състоянието на конкурентната среда в сектора.