София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лавина уби двама младежи в Пирин

Инцидентът е станал под връх Тодорка

5 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Лавина затрупа двама младежи в Пирин, в района на Банско, малко под връх Тодорка.

Предполага се, че жертвите сами са предизвикали лавината, след като първият загинал излязъл от маркираните писти и навлязъл в улеите които се спускат към долината на Бъндерица, наричани Тодорини улуци. Там е любимото място за спускане на екстремни скиори и инцидентите са чести.

Сигнал за трагедията е подаден в Планинската спасителна служба (ПСС) от други скиори в 11:28 ч. днес. Буквално пред очите им огромната снежна маса се свлякла и затрупала двамата млади мъже по един от улеите под върха.

Първоначално е било открито едно от телата, а малко по-късно и другото.

На мястото работи целият отряд на Планинска спасителна служба – Банско заедно с кучета търсачи. Направена е организация за транспортиране на починалите.

В момента в планините има повишена опасност от лавини. Планинските спасители препоръчват скиорите и сноубордистите да не се отдалечават от пистите и да не навлизат в лавиноопасни райони.