София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лавров: Отношенията между Русия и Китай са ключов приоритет

Външните министри на Русия и Китай обсъждат посещението на Путин в републиката

8 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Руският външен министър Сергей Лавров проведе разговори с китайския си колега Ван И в навечерието на срещата на Съвета на министрите на външните работи на Шанхайската организация за сътрудничество.По време на срещата руският министър подчерта, че сътрудничеството на Москва с Китай е ключов приоритет за Русия.

Ние вярваме, че развитието на сътрудничеството ни с Китай е ключов приоритет на външната политика на страната. Нашият политически диалог се разширява, задълбочава, достига високо ниво по линията на парламентарно сътрудничество между министерствата и ведомства и ние сме убедени, че това е гаранция за успешното изпълнение на всички споразумения, заяви Лавров.

Китай е основният търговски партньор на Руската федерация и координирането на международните отношения между двете страни е ключов фактор в световната политика, подчерта министърът.

Сътрудничество между Русия и Китай изигра незаменима роля в международните отношения, а ние имаме една много добра възможност да си сравним часовниците по редица въпроси, отговори министърът на външните работи на Китайската народна република Ван И.

Той предложи да се обсъдят подробности за предстоящото посещение на Владимир Путин в Китай, "за да се гарантира успехът на тази важна визита, като се вземе предвид фактът, че ще се водят много важни преговори на високо ниво“.