София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лавров: Разполагането на войски на НАТО в България и Румъния е провокация

Русия се тревожи от ученията по границите ѝ

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Руският министър на външните работи Сергей Лавров окачестви като провокация действията на НАТО в регионите по границите на Русия, в това число разполагането на военни части в Полша, балтийските държави и България и Румъния.

"Действията на НАТО, извършвани в региони, граничещи с Русия, безспорно имат провокационен и дестабилизиращ характер“, каза Лавров в интервю за“Известия“.

Като провокации той определя и обявените от някои страни членки на блока планове за модернизация на въоръжените сили и изграждане на нова военна инфраструктура. Руският министър на външните работи изразява и тревога ог увеличаване на мащаба и броя на натовските учения близо до границите на Русия.

"Особено безпокойство предизвиква продължаващото изграждане на противоракетна отбрана на САЩ в Европа", допълва той.

В четвъртък Русия определи Румъния като враг заради разполагането на нейна територия на елементи от американския противоракетен щит.

Лавров отново подчерта, че Москва е готова да работи с новата американска администрация по всички въпроси, включително за Украйна и Сирия, както и за борбата с тероризма.

Русия приема за предпоставка, че развитието на конструктивни взаимноизгодни двустранни връзки може да донесе реални ползи на двата народа и да въздейства положително на ситуацията в света, каза руският външен министър.