Гледай
на живо

Лавров: Русия няма да остане длъжна на САЩ за санкциите

Рестрикциите на бяха наложени вчера от Вашингтон

Лавров: Русия няма да остане длъжна на САЩ за санкциите Русия няма да остане длъжна на САЩ за въвеждането на новите санкции срещу нея, заяви руският министъ... thumbnail text

Русия няма да остане длъжна на САЩ за въвеждането на новите санкции срещу нея, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

В четвъртък, администрацията на американския президент Барак Обама наложи санкции срещу 9 руски институции, фирми и физически лица, включително срещу Главно разузнавателно управление и ФСБ, за "намеса в изборите" и "натиск върху американските дипломати", работещи в Русия.

Съединените щати също отказаха достъп до два жилищни комплекси - така наречените извънградски "къщи". Постоянното представителство на Руската федерация в Ню Йорк и руското посолство във Вашингтон са разположени върху руски дипломатически имот. За персона нон грата са обявени 35 руски дипломати.

"Маниерът на американската администрация е очевиден. И в двата случая къщите са били предвидени за деца, които да почиват в тях, по време на зимната ваканция. Там традиционно има лагери, а от съобщенията на американската администрация разбрах, че тези къщи са обявени за шпионски свърталища. Разбира се, че не можем да оставим подобни обвинения без отговор. Това е закон в дипломатическите и международни отношения“, каза Лавров.

Обявяването на санкциите стана след като през октомври служители от американското разузнаване заявиха, че кибератаките към избирателната система на САЩ, са дело на руски хакери.

Чрез медиите ЦРУ обвини Русия в нахлуване в сървърите на Демократическата партия, с цел да помогнат на Доналд Тръмп, който спечели изборите за президент на 8-и ноември.

Няма доказателства за участието на Русия в хакерските атаки. Властите в страната отрекоха подобни обвинения и обещаха да предприемат „адекватни мерки“ в отговор на санкциите.