София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Le Figaro: Брюксел е нервен от връзките на Източна Европа с Китай

Експерти коментират срещата на върха в София

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Френският вестник Le Figaro коментира вчерашната среща на върха "16+1" в София с участието на представители на Китай и страните от Централна и Източна Европа. Изданието отбелязва, че такива срещи, които се провеждат ежегодно от 2012 г. насам, предизвикват загриженост в Брюксел, според който тези срещи представляват източник на нови разногласия в рамките на ЕС.

На 7 юли в София се проведе седмата поредна среща на високо равнище формат "16 + 1", по време на която премиерът на Китай Ли Къцян се срещна с представители на 16 страни от Централна и Източна Европа, пише Le Figaro. Форматът съществува от 2012 г., включва както страните-членки на Европейския съюз (Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България, Словения, Хърватия), така и страни, които не са от ЕС (Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, Македония).

В рамките на ЕС за такива срещи се гледа с подозрение, страх от по-нататъшни разногласия в съюза, отбелязва изданието. Въпреки обявеното желание на Китай да види Евросъюза "обединен, проспериращ и стабилен, със силно евро", Пекин не е против да се направи Брюксел нервен, казват експерти.

Китай, който произвежда такива форуми с "приятелски страни" по всички континенти има тенденция по този начин да "прокарва свое многополюсно виждане, което не се подчинява на правилата на играта, създадена от други страни, а променя правилата в своя полза", увери експертът на Френския институт по международни отношения Алиса Екман.

За малките държави от Централна и Източна Европа, които не членуват в ЕС, такива срещи на върха са безпрецедентна възможност да се доближат до Китай. За други, особено тези, които критикуват Брюксел, както Унгария, това е на "полезен инструмент", който "ще позволи на държавите-членки на ЕС да отстояват собствено виждане за отношенията с Китай". Представител на Брюксел присъства на срещата на върха като наблюдател и имаше възможността да чуе становища, различни от позицията на Германия или Франция по този въпрос, сигурен е старши анализатор в изследователския център Родий.

В същото време Le Figaro отбелязва, че установени отношения с Китай все още не са довели до съществени финансови инвестиции, които се очакват от страните от Централна и Източна Европа. В Полша и Румъния, например, големи проекти, финансирани от Пекин, бяха замразени заради ограниченията, наложени от правилата на ЕС. Оказа се, че в страните от ЕС, Китай не е възможно да изгради един "нов път на коприната", чрез финансиране на инфраструктурни проекти, с намерение да укрепи собственото си влияние - както в областта на търговията и геополитиката.

Например съгласно европейските правила проектното финансиране не гарантира на инвеститора да получи договор за неговото развитие и се задължава да участва в открит търг. В резултат на това китайските кредитори се съсредоточават основно върху държави, които не са членки на Европейския съюз. Така че външният дълг на Черна гора, дължащ се на китайските заеми през 2016 г., се е увеличил от 10% на 40%.

Въпреки това, според посланика на КНР в България, икономическото сътрудничество с Китай все още е "много по-развито" в западната част на Европа, отколкото в Изтока, пише вестникът.