София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лекарите от „Пирогов“ отново на протест

Настояват за оставката на проф. Балтов

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Лекарите от „Пирогов“  излизат отново на улицата с искане за оставка на директора си. Медиците обвиняват професор Асен Балтов са, че управлява лечебното заведение хаотично и некомпетентно. Те се оплакват и от ниските възнаграждения,  недостиг на лекарства и консумативи, както и от скандални назначения.

„Чашата преля, когато бяха предложени за подписване трудови договори с изпитателен срок от 6 месеца, т.е. преминаване от постоянен договор на срочен договор“, обясни пред Нова телевизия доц. Стоян Сопотенски от „Пирогов“. Той обясни, че това е било предложено на цялата секция по травматология и на цялата секция по хирургия. „Не е нормално да бъде предлаган такъв договор на лекари с повече от 20 години стаж“, възмущава се медикът. Той подчерта, че това е метод за отстраняване на лекари, защото в шестмесечния срок всеки можеда бъде освободен без обяснение.

Здравното министерство води проверка по случая, но до приключването й от ръководството на болницата отказват коментар. Лекарите, от своя страна, заплашват да напуснат, ако професор Балтов не се оттегли.

„Скандалното е това, че на местата на тези, които са освободени, не се назначават нови хора. По този начин се натоварват останалите, които продължават да работят същата по обем работа. Съответно се влошава качеството”, коментира д-р Ивайло Филибев.