София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Летище София вече има система за откриване на ядрени материали

Системата е изградена съвместно с Департамента по енергетика на САЩ

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Летище София от днес вече разполага със система за откриване на ядрени материали. На граничния пункт на аерогарата представители на Главна дирекция „Гранична полиция“, американското посолство и Националната администрация по ядрена сигурност като част от Департамента по енергетика на САЩ отбелязаха успешното изграждане на системата.

Посланик Ерик Рубин, заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, директорът на ГДГП главен комисар Светлан Кичиков и други официални лица са присъствали на инсталирането на 27 системи за откриване на радиоактивни вещества.

По програмата е доставена и инсталирана специализирана апаратура на 20 ГКПП, които включват всички гранични пунктове по външните за ЕС граници и два обекта на българо-румънската граница. Всички направени инсталации са интегрирани в една обща система, която осигурява възможност Националният координационен център на ГДГП да наблюдава в реално време алармените събития възникнали на пунктовете.

В резултат от подписания Меморандум за сътрудничество между МВР и Департамента по енергетика, от 2008 г. насам Националната администрация по ядрена сигурност на САЩ и ГДГП разполагат 141 стационарни и 6 мобилни системи за откриване на радиоактивни материали на сухоземните и морските гранични пунктове в България, както и на международните летища в страната.

От началото на сътрудничеството на българската гранична полиция е дарено оборудване за откриване на радиация на стойност около 35 милиона долара.