София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Левицата излиза на протест срещу поскъпването на водата

Левицата излиза на протест срещу поскъпването на водата

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Левицата излиза на протест срещу скока на цената на водата. Поскъпването обхваща столицата и редица големи градове. В София поскъпването е с 9,5%, Смолян с 4,5%, Пловдив с 2,9%, 3% за Варна. Поскъпване предстои и в Кърджали, Силистра, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Враца, в Ямбол скокът е 20%. Според лидера на БСП Корнелия Нинова, това увеличение не е обосновано.

"Категорично се противопоставяме на увеличението на цената на водата. То не е аргументирано – нито ръстът на инфлацията е толкова, не е направено обществено обсъждане, това решение ще бъде на закрито заседание", се казва в позиция на БСП, разпространена до медиите. Левицата заяви, че техен представител няма да участва на заседанието на КЕВР. От БСП заявиха, че увеличението е драстично, не отговаря на доходите на хората и е "поредната стъпка към тяхното обедняване в защита на интереса на монополистите".Те излизат на протест на 15 декември в 10.30. Нинова призова всеки ощетен да се включи в протеста. Червените застават зад ветото на президента за мораториума за нови медикаменти.