София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лятното часово време общо за членките на ЕС?

Новата промяна – или за всички, или за никого

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Основният въпрос на това лято е запитването на Европейската комисия да бъде ли премахнато лятното часово време. Онлайн анкетата предизвика истински интерес и голяма част от гражданите побързаха да дадат своя отговор. По данни на комисията на минута са регистрирани над 250 отговора. Остава въпроса какво ще се случи след края на кампанията на 16 август.

 

Еврокомисарят Виолета Булк прикани всички европейски граждани да споделят мнението си. Тя добави, че ЕС няма власт над времето, затова страните членки на съюза трябва сами да изберат в коя часова зона да се намират. Булк припомни, че още през 1980-та година ЕС е приел правилата за лятното и зимното часово време. Именно тогава е решено държавите в съюза да завъртат стрелките си едновременно. Разделение в смяната на времето би могло да повлияе на общия пазар, който е най-значимото постижение на ЕС.

 

Еврокомисарят коментира, че запитването се радва на сериозен обществен интерес. Въпросите са преведени на всички официални езици и освен това няма поставена възрастова граница за участие в анкетата.

 

Булк заяви, че Европейската комисия има законовото право да задължи страните членки на ЕС да премахнат лятното часово време. Според неофициални данни на онлайн запитвания две трети от анкетираните предпочитат лятното часово време да бъде премахнато. В заключение еврокомисарят обяви, че крайното решение трябва да е общо за всички страни. Или всички държави членки ще преместят стрелките на часовника или нито една. Различно от това решение би нарушило баланса на европейския пазар.



Резултатите от запитването ще станат ясни след приключването на кампанията в средата на този месец.