София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Либийски бизнесмен: Кадафи даде на Саркози няколко куфара с пари

Либийският лидер е финансирал кампанията на Саркози с 50 милиона евро

7 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Либийският бизнесмен Зиад Такедин твърди, че лично е участвал в предаването на няколко куфара с пари на Никола Саркози, информира сайтът за разследваща журналистика Mediapart.
Според либиеца в края на 2006 и началото на 2007 г. той лично връчва на Саркози (тогава министър на вътрешните работи на Франция) и Клод Жан (началник на кабинета на Министерството на вътрешните работи, близък съратник и приятел на Саркози) общо пет милиона евро от лидера на Либийската Джамахирия Муамар Кадафи.
Парите са предназначени за провеждането на президентската кампания на Саркози, заяви BFMTV.
Адвокатът на Клод Жан заяви, че клиентът му винаги е бил кристално честен човек.
Той никога не е чувал за никакви пари в подкрепа на кампанията на Саркози, заяви той. Саркози все още не е коментирал обвиненията.
Скандалът около евентуална финансова подкрепа от страна на Кадафи избухна през пролетта на 2012 г., когато изданието Mediapart публикува документ, в който се посочва, че либийският режим е дал 50 милиона евро за нуждите на кампанията на френските политици. Саркози нарече информацията "грандиозна фалшификация."
В края на януари 2014 телевизионният канал Франция 3 публикува аудио запис на интервюто с Кадафи нот 16 март 2011. Либийският лидер твърди, че Саркози го е помолил за финансова помощ, когато е бил министър на вътрешните работи. Сумата, която в крайна сметка е предадена на френския политик не се съобщава.
Жан е отговорен за воденето на предизборната кампания на Саркози през 2007 година. На 8 март 2015 той е обвинен в незаконно финансиране.
Саркози оглавяваше Франция от 16 май 2007 до 15 май 2012 година.