София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лидерите на ЕС без напредък в миграционната криза

В Залцбург започна неформална среща на страните от съюза

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Започна неформалната среща на лидерите на ЕС в Залцбург, на която участва министър-председателят Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Държавните и правителствените ръководители на страните-членки обсъждат постигнатото по отношение на намаляването на броя на нелегалните мигранти и сътрудничеството с трети държави. На срещата ще бъде направен и преглед на напредъка, постигнат в областта на сигурността по границите и киберустойчивостта, както и в засилването на полицейското и съдебно сътрудничество. Ще бъдат дискутирани и въпросите по Брекзит.

Срещата ще приключи със заседание във формат ЕС27 за обсъждане на въпросите, свързани с Брекзит. Това заседание ще предостави възможност за разглеждане на състоянието на преговорите с Обединеното кралство и следващите стъпки.

Снощната работна вечеря не постигна напредък в разрешаването на миграционната криза. Това заяви в четвъртък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при пристигането си във втория ден от неофициалната среща.

"Конкретен напредък няма, но мисля, че ние все още сме в състояние да се доближим позициите си относно защитата на външните граници на съюза“,  каза Юнкер.

Новата криза на миграция в ЕС е свързана с бързото натрупване на бежанци и икономически мигранти на територията на страните от общността, предимно в южните държави - Италия, Испания и Гърция. Същевременно европейските механизми за преселване на мигранти в други държави от ЕС и завръщането им в родината продължават да работят изключително неефективно.