София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЛИДЕРИТЕ НА ЕС НЕ ПОСТИГНАХА КОНСЕНСУС С ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

ЦЯЛА НОЩ ПРОДЪЛЖИХА ДВУСТРАННИТЕ СРЕЩИ ЗА НОВ КОМПРОМИСЕН ВАРИАНТ НА ДОГОВОРА

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Лидерите на ЕС не успяха да постигнат консенсус по британските условия на членство, свързани с референдума за оставане в общността. Цяла нощ продължиха двустранните срещи и експертните преговори за нов компромисен вариант на договора, който ще бъде разгледан отново днес.
Британският премиер Дейвид Камерън първоначално искаше 4-годишна забрана за социалните добавки на работещите европейски имигранти, плюс възможност за нейното удължаване с още 3 години. Според присъстващи на заседанието снощи Камерън е поставил искане за период максимум от 13 години. Това се разминава с очакванията на Вишеградската четворка и други страни като България, които предлагат временните мерки да се активират за не повече от 4 години. Различията остават и за начина на изчисляване надбавките за отглеждане на деца извън територията на Великобритания, които трябва да се индексират съгласно стандарта на живот в съответната страна. В ранните часове на деня много от лидерите отмениха планираните пресконференции заради липсата на резултат. Дейвид Камерън не направи изявление, а разговорите продължиха на двустранно ниво, докато юридическите експерти на Съвета и Комисията изготвят нови варианти на текста. Германският канцлер Ангела Меркел обясни, че всички са готови на компромис за запазване на британското еврочленство.