София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЛИДЕРИТЕ НА ЕС ОДОБРИХА СЪЗДАВАНЕТО НА ЕНЕРГИЕН СЪЮЗ

ДНЕС ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪВЕТ ЩЕ ОБСЪДИ СИГУРНОСТТА НА ЕС И ПОЛОЖЕНИЕТО В ЛИБИЯ

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

След вчерашната среща на лидерите на Европейския съюз стана ясно, че е било одобрено създаването на Енергиен съюз. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Лидерите са подкрепили и увеличението на прозрачността на пазара за газ, за да може доставчиците да не злоупотребяват и да не нарушават законодателството на Евросъюза.
Лидерите на държавите-членки на ЕС са подкрепили и създаването на механизъм за съгласуване на газ между страните и Европейската комисия за внос на природен газ. Става въпрос за съгласуване на всички споразумения за внос на газ, които могат да окажат влияние върху енергийната сигурност на Съюза.
След първата сесия на Съвета, европейските лидери са възложили на службата за външна политика на ЕС да започне изграждането на отношения на стратегическо партньорство с доставчиците и транзитните страни. В документ от срещата се съобщава, че външното ведомство ще „използва всички инструменти за установяване на отношения на стратегическо партньорство“.
Днес заседанието на Европейския съвет в Брюксел продължава. Очаква се днес да бъдат обсъдени сигурността на ЕС, положението в Либия и последствията от него, както и икономически въпроси.
Всички решения, резултати и стъпки за създаване на Енергиен съюз ще бъдат представени през декември на Срещата на ЕС.