София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лидерите на Г-20 с консенсус за финално комюнике

Поеха ангажимент за "основан на правила международен ред"

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Срещата на върха на Г-20 приключи в събота с приемането на съвместно изявление. Възможността за съгласуване на окончателния документ оставаше под въпрос до последния момент. Срещата на върха обаче ще бъде запомнена, вероятно не толкова с доста общите договорености, колкото с преминали и не състояли се двустранни срещи в рамките на форума.

Страните от Г-20 се споразумяха, че системата за международна търговия и Световната търговска организация трябва да бъдат усъвършенствани. Според мнението на участниците в срещата, действащата система "не решава задачите, които са поставени пред нея". Лидерите ще обсъдят необходимите реформи на следващото заседание, което ще се проведе в Япония през 2019 г.

Съвместното изявление запази разделението на позициите на Съединените щати и останалите страни от Г-20 по отношение на климата. Съединените щати потвърдиха намерението си да се оттеглят от Парижкото споразумение. В същото време всички страни от Г-20 са заявили своя ангажимент към развитието на чиста енергетика.

Г-20 също така одобри план за действие за борба срещу корупцията през следващите три години. Освен това лидерите на страните от Г-20 призоваха за противодействие на използването на интернет за терористични цели и отбелязаха значението на съвместните действия за премахване на причините, които принуждават хората да бягат от своите страни.

Ето някои от основните компромиси, направени от страните и събрани от световните агенции:

- Държавите от Г-20 се договориха да "подновят (своя) ангажимент да работят заедно за подобряване на един основан на правила международен ред". Тази формулировка бе възприета като отстъпка от страна на САЩ.
- Държавите се съгласиха също, че бежанските кризи по света трябва да бъдат уреждани чрез справяне с причините за тази принудителна миграция, в добавка към ангажимент за отговаряне на хуманитарните нужди на хората, принудени да напуснат своя дом.
- Изявлението не включва обещание за избягване на търговския протекционизъм. Също така не се споменава за честни търговски практики.
- Страните се съгласиха да проведат "необходимите реформи" на Световната търговска организация.
- По въпроса за климата, финалното комюнике отбелязва, че Съединените щати потвърждават оттеглянето си от Парижкото споразумение за климата, постигнато през 2015 г. Останалите страни от Г-20 обещаха да "продължат да се опитват да се справят с климатичните промени и едновременно с това да насърчават устойчивото развитие и икономическия растеж".
- Поети бяха освен това ангажименти за гарантиране на една здрава и стабилна международна финансова система, включително с данъчни политики и мерки срещу прането на пари.