София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Лидерите на Южна и Северна Корея засадиха борово дърво

Започна вторият кръг от преговори на високо равнище

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Лидерите на Южна и Северна Корея Мун Дже Ин и Ким Чен ун, влязоха в граничния пункт Панмунджон за втория кръг от преговорите на срещата на върха между двете Кореи. Разговорите започнаха в петък сутринта и бяха прекъснати за обяд, първият кръг продължи около час и половина, предаде ТАСС.

След обяда лидерите на двете страни отново се срещнаха и посадиха бор в  демилитаризираната зона като символ на мир и общ просперитет. Тогава те разговаряха лице в лице по време на кратка разходка, без да бъдат придружавани от членове на делегацията.

Преди началото на преговорите лидерите на двете страни изразиха готовността си да проведат конструктивен диалог, насочен към създаване на мир и просперитет на Корейския полуостров. По-конкретно, Ким Чен ун изрази увереност, че преговорите с Мун Дже Ин  "неизбежно ще доведат до добър и значителен резултат" и отбеляза, че севернокорейската страна е готова да изпълни всички задължения, които ще поеме.

Мун Дже Ин от своя страна благодари на лидера на КНДР за показаната "решителност и смелост" и призова Ким Чен ун заедно да донесат мир и просперитет на Корейския полуостров.