София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лидерите на Скопие умуват за името

Опозицията в Гърция е против Илинденка Македония

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерска среща в Скопие събра на едно място най-значимите политици на страната, между които президента Георге Иванов, министър-председателят Зоран Заев,  председателят на парламента Талат Джафери, водачът на основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, както и на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети.
 
Причината за срещата е да бъде обсъден постигнатия напредък в София, довел до сближаване между позициите на Скопие и Атина по отношение на спора за името на Македония.
 
Припомняме, че по време на срещата на върха  Зоран Заев и Алексис Ципрас демонстрираха добри отношения и сякаш успяха да се обединят около името Инденска Македония, което изглеждаше приемливо и за двамата. Остана обаче това да бъде обсъдено с партиите във всяка една от държавите.
 
И докато в Македония още мислят по въпроса, от гръцка старана вече се чуха първите негативни коментари. Опозицията в южната ни съседка отхвърли предложеното наименование.
 
„Това име е исторически и пряко свързано със стремежа за създаване на „македонска“ нация и държава, която включва Солун и се простира до Егейско море.“, се казва в съобщение на основната опозиционна партия „Нова Демокрация“. 
 
В съобщението се допълва, че Илинден „потвърждава и засилва иредентизма на Скопие. Предложението дори е неприемливо и за обсъждане“.
 
Гръцкият политик Фофи Генимата, лидер на центристкото "Движение за промяна", описа предложението като „образец за връщане към иредентизъм“ и поиска уверения от гръцкото правителство, че не е започнало преговори в този контекст.
 
Лидерът на Съюз на центристите Василис Левентис заяви пък, че е против всяко предложено име, което включва „Македония“, докато председателят на Комунистическата партия Димитрис Куцумбас подчерта, че предложението е „най-лошото от всички възможни опции.“