София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лидерите на страните-членки подписаха декларация за бъдещето на ЕС

Сигурност, защита и просперитет – основните приоритети на Общността

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерите на 27-те държави-членки на ЕС, които ще останат в Общността след напускането на Великобритания, подписаха Римска декларация относно предизвикателствата, постиженията и приоритетите на Съюза, свидетелства прякото излъчване на Двореца на консерваторите в Капитолия.
Декларацията е основният резултат от срещата на върха в Рим, посветена на 60 години от подписването на Договора от Рим през 1957 година, който полага основите на ЕС.
Премиерът на Полша Беата Шидло, която се превърна и в основната интрига на срещата, задържа няколко секунди ръката си над листа преди да подпише. След това доближи, разпери ръце, усмихна се и все пак разписа документа.
Заявлението, което Полша заплаши, че ще блокира още в четвъртък, отразява цялостната визия относно Общността. В това число са включени както постиженията по отношение на мира, просперитета, европейския социален модел, така и предизвикателствата пред ЕС във връзка с възхода на популизма, недоверието към европейските институции и заплахата от тероризъм.
Сигурността и защитата, просперитетът и икономическият растеж, социалната политика и силната позиция на международната сцена са основните приоритети, посочени в документа.