София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лидерите от ШОС приеха Декларация от Циндао

В нея са засегнати редица световни теми

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Ръководителите на страните от Шанхайската организация за сигурност приеха Декларацията от Циндао за резултатите от срещата на високо равнище.

Подписи на документа бяха поставени от лидерите на Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, както и Индия, и Пакистан.

Лидерите на държавите-членки на ШОС приеха 17 документа, свързани със сътрудничеството между страните, борбата с тероризма, наркотиците, епидемиите и замърсяването на околната среда.

В Декларацията е повдигата и темата за ситуацията в Сирия, Иран, Украйна и Корейския полуостров.

По този начин страните отново потвърдиха не-алтернативния характер на политическия процес в Сирия и призоваха за прилагане на споразумения в зоните на деескалация. От документа следва, че решаването на кризата трябва да продължи в съответствие с разпоредбите на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН и да "се пристъпи към необходимостта от суверенитет, независимост и териториална цялост на Сирия".

Освен това ръководителите от ШОС призоваха участниците в Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма да изпълнят своите ангажименти по споразумението за стабилност по света и в региона. Те също така подкрепиха уреждането на украинската криза с политически средства въз основа на споразуменията от Минск.

Страните също така отбелязаха контактите между КНДР и САЩ и призоваха всички да помогнат на преговорния процес.

Декларацията се отнася и до борбата срещу тероризма. По този начин ръководителите на страните от ШОС отбелязват нарастващата заплаха от връщането на чужди терористи. Страните възнамеряват да подобрят механизмите за обмен на информация за тях и техните движения, както и да предложат съвместна борба срещу участието на младите хора в екстремистки групи.

Документът обръща специално внимание на икономическото сътрудничество между страните от ШОС. Отбелязва се, че страните ще проучат възможностите за разширяване на използването на националната валута в търговските и инвестиционните дейности.

Също така, участниците в срещата на върха в Циндао подписаха меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството в областта на микро, малкия и средния бизнес.

Освен това членовете на организацията възнамеряват да развиват сътрудничество в областта на туризма.

Срещата на върха на ШОС се провежда в китайския крайбрежен град Циндао на 9-10 юни.

ШОС е постоянна междуправителствена международна организация, създадена на 15 юни 2001 г. в Шанхай. Понастоящем държавите-членки на ШОС са Русия, Китай, Индия, Пакистан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан. Афганистан, Беларус, Иран и Монголия имат статут на наблюдателна държава в организацията.