София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лидерът на движението за отделяне на Калифорния се премести в Русия

„Да, Калифорния” е основано през 2015

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Луис Маринели, един от основателите на „Да Калифорния”, движение, обявило се „за” отделяне на Калифорния от Съединените щати, оттегли подписката за събиране на подписи за референдум за промяна на регионалната конституция. Самият той възнамерява да се премести в Русия, информира Business Insider.
В Русия открих новото си щастие, живот без постоянен източник на безпокойство, чувство на неудовлетвореност и негодувание заради ситуацията в родната ми страна. Ако руският народ бъде така любезен да ме приюти за постоянно, Русия ще бъде новият ми дом, цитира изданието думите на Маринели.
Той отбелязва също, че в близко бъдеще няма да се върне в Калифорния. Ето защо, по негово мнение, събирането на подписи трябва да бъде спряно.
„Бизнес Инсайдър” отбелязва, че Маринели живее от септември миналата година в Екатеринбург със съпругата му Анастасия.
Маринели стартира кампания за отделянето на Калифорния от САЩ през 2015. Процесът е кръстен по аналогия с Brexit – Calexit. През януари 2017 г. стана известно, че активистите от „Да Калифорния” са получили разрешение да събират подписи в подкрепа на провеждане на референдум за промяна на конституцията на областните. Тази стъпка е необходима, за да се инициира вот за независимост на щата(съгласно действащото регионалното законодателство Калифорния е "неделима част от Съединените щати", а Конституцията на САЩ е основният закон на държавата).