София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ликвидираха нападателя от Страсбург

Ислямска държава обяви, че Шекат е бил боец на групировката

5 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Радикалната групировка "Ислямска държава" съобщи на сайта си Амак, че мъжът, който уби трима души на коледен базар в Страсбург, е бил неин боец, но не даде доказателство в подкрепа на това твърдение, предаде Reuters.

Според терористичната групировка 29-годишният Шериф Шекат е извършил нападението в Страсбург "в отговор на призиви да бъдат атакувани граждани на страните от коалицията", която воюва срещу ИД в Сирия и Ирак.

По-рано вчера френските спецчасти ликвидираха нападателя. Шекат е бил застрелян при акция, която започна снощи в 22 часа вечерта, българско време. Според полицаите, терористът се криел в склад в квартал "Мено". Той е в непосредствена близост до квартала, в който досега полицията го търсеше. Операцията е определяна като една от най-мащабните през тази година във Франция. Над 700 тежко въоръжени полицаи се включиха в издирването. След повече от 5-часова пълна блокада на квартала, в който се намират близките на 29-годишния мъж, полицията получава сигнал, че той се крив в съседен квартал. Властите откриват Шериф Шекат,  но той започва да стреля по полицията и така се стига до ликвидирането му.

По случая са арестувани петима души, приближени до атентатора. Предстои да бъде уточнено, дали те са имали участие в терористичния акт на коледния базар.

Припомняме, че при нападението трима души бяха убити, а 12 други пострадаха.