София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Любителско видео уличава полицай в подкуп

Прокуратурата разследва случая

6 годиниКрими 5 Боряна Райчева

Любителско видео, уличаващо пътен полицай как взима подкуп, предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи.

В клипа ясно се вижда как служителят на реда взима пари от столичен шофьор, за да му спести по-голяма глоба. Той дава точни инструкции на водача, как да му предаде парите без да е толкова видимо.

Авторът на видеото разказва как е спрял за две минути на булевард "Васил Левски", което му е струвало 50 лева фиш и 50 лева подкуп. В записа държавният служител заявява, че спестява пари на нарушителя, но той „трябва да почерпи”.

Стана ясно, че водачът на автомобила не е преминал годишен технически преглед и е трябвало да се състави акт за това. Полицейският служител е поискал 50 лева подкуп, за да състави акт за друго по-леко нарушение, а именно за неправилно паркиране”, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Прокуратурата разследва скандалния запис, като към момента са установени самоличностите на полицаят, поискал подкупа и човекът, който му го е дал.

Всички лица, които са замесени по случая ще бъдат разпитани, съобщи Арнаудова.

Предвиденото наказание за извършеното престъпление е поне от 5 години затвор, уточни тя.

Главният секретар на МВР Младен Маринов призова всички граждани да не се поддават на рекети, а своевременно да сигнализират в такива ситуации.