София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лондон блокира резолюция на ООН

Великобритания отхвърли руското искане за разследване на Скрипал

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лондон отхвърли руското предложение Съветът за сигурност на ООН да излезе с резолюция, в която се настоява за бързо и цивилизовано разследване на отравянеот на руския шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря.

„Предложението на Русия разследването да се проведе по стандартите на Организацията за забрана на химическите оръжия бе отхвърлено безцеремонно“, заяви говорителят на руския представител в Съвета за сигурност.

Той добави, че английската страна е внесла поправки, които променят изобщо смисъла на документа, който бе предложен, за да се запази единството на Съвета за сигурност по този въпрос.

На 14 март Великобритания официално обвини Русия в нарушаване на Конвенцията за забрана на химическото оръжие. Според Лондон, Москва не е уведомила за програмата за разработка на нервно-паралитичния газ „новичок“, с който бе отровено семейство Скрипал.

Като ответна мярка, Англия изгони от страната 23 руски дипломати, оттегли поканата си към външния министър Сергей Лавров за официално посещение, както и обяви, че няма да изпраща високопоставени личности на световното първенство по футбол в Русия през лятото.