София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Лондон и ЕС не се разбраха за границата с Ирландия

Брюксел отхвърли предложението на Тереза Мей

6 годиниПолитика 9 Боряна Райчева

Брюксел отхвърли предложенията на британския премиер Тереза ​​Мей за това как да се избегне затягането на контрола на границата с Ирландия, след като Великобритания се оттегли от европейския блок, предаде Daily Telegraph, като се позовава на дипломатически източници в ЕС.

Според публикация тази седмица, високопоставени представители на ЕС се срещнаха с главния преговарящ от Великобритания Оли Робинс. На срещата, според източници, предложенията на Мей са били критикувани, предаде РИА Новости.

"Подробни и експертни възражения бяха представени", каза източникът на публикацията, който е информиран за срещата в Брюксел. "Стана ясно, че никоя от възможностите на Великобритания за митнически съюз няма да работи", добави той.

През май британският премиер потвърди отхвърлянето на намерението да създаде цялостна граница между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит и също така обеща да предостави подобен митнически режим с ЕС, което няма да доведе до търговски проблеми.

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС до края на март 2019 г. Преговорите по "развода" на ЕС и Великобритания се осъществяват на два етапа. Първият етап включваше споразумения за правата на гражданите, ирландската граница и изпълнението на финансовите задължения на страната към Съюза. В тази част е постигнат напредък, сега е необходимо да се постигне съгласие по оставащите въпроси и да се сключи договор за оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС. Великобритания също така очаква да запази достъпа до европейския пазар на стоки и услуги, и по-специално да насърчи своята основна индустрия - банковия сектор.