София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Лондон може едностранно да се откаже от Брекзит

Великобритания обаче няма да промени плановете си заради решението на Съда на ЕС

5 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит.  Това решение беше взето днес от Европейския съд в Люксембург. Това означава, че Обединеното кралство не се нуждае от съгласието на останалите държави от ЕС, за да спре излизането от ЕС и да остане в общността. Съдът е разгледал този въпрос във връзка с искане от членовете на Европейския парламент, както и на Шотландския върховен съд.

Според наблюдатели това решение е било умишлено взето един ден преди гласуването, насрочено за вторник в британския парламент по споразумение с ЕС относно Брексит.

Британското правителство обаче намира въпросите пред съда за нерелевантни; Мей непрекъснато повтаря, че втори референдум за „развода“ на Брюксел и Лондон няма да има.

Споразумението за оттегляне от ЕС установява изключително трудни условия за Обединеното кралство. По-специално, за целия преходен период, който ще продължи до края на 2020 г. или 2021 г., тази страна ще трябва да спазва всички норми на ЕС, както и да плаща вноски в бюджета на Общността, но няма да има достъп до механизми за вземане на решения.

Лидерите на ЕС одобриха споразумение с Великобритания за Брексит и политическа декларация за последващи отношения с Лондон на 25 ноември. За да влезе в сила, това споразумение трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и британските законодатели утре.

Очакванията са, че британският парламент ще отхвърли сделката, а такъв резултат ще постави под въпрос както плавното напускане на Великобротания, така и премиерския пост на Тереза Мей.

Ако парламентът не одобри споразумението с Евросъюза, до 21 дни Тереза Мей трябва да представи ново.

Междувременно представителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви в Брюксел,че Европейският съюз взема под внимание решението на Съда на ЕС, че Обединеното кралство може едностранно да се оттегли от общността, но не възнамерява да започне нови преговори с Лондон.

“Ние взехме под внимание решението на Съда на ЕС. Имаме споразумение, което беше прието от срещата на върха на ЕС, тъй като тази сделка е най-добрата и единствената възможна и няма да започнем по-нататъшни преговори", каза тя.