София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Лондон обвини Русия в серия от кибератаки

Руското Главно управление било „зловреден киберагресор“

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Великобритания обвини руското военно разузнаване в серия от кибератаки по целия свят, които целяли подкопаване на западните демокрации.

Британският Национален център за киберсигурност определя руското Главно управление като зловреден киберагресор, използващ хакерска мрежа, за да всява хаос във всичко - от политиката през бизнеса и медиите до спорта.

Конкретните случаи, за които Лондон обвинява Москва са заразяването със зловредния софтуер BadRabbit , хакерската атака срещу Световната антидопингова агенция от миналата година, изтичането на имейли на Националния комитет на Демократическата партия в САЩ през 2016 г. и кражбата на електронни писма на британска телевизия през 2015 г.

"Действията на ГРУ са дръзки и безразборни; те се опитват да подриват и да се намесят в изборите в други страни", заяви британският министър на външните работи Джереми Хънт, който допълва,  че "този модел на поведение показва тяхното желание да действат, без да спазват международното право и установените норми и да правят това с чувство за безнаказаност и без последици".

По-рано британският премиер Тереза Мей заяви, че офицери от ГУ са използвали нервнопаралитичен агент в опит да убият двойния агент Сергей Скрипал в Солсбъри през март. Русия нееднократно отрече да е замесена в отравянето на бившия офицер от военното й разузнаване, но Западът като цяло се съгласи с британската оценка и предприе най-голямото експулсиране на руски шпиони, работещи под дипломатическо прикритие, от разгара на Студената война, отбелязва Ройтерс.