София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Лоша миризма притеснява столичани от три квартала

Извършват се замервания за качеството на въздуха

5 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

По искане на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова от вчера се извършват измервания на качеството на въздуха във връзка с подадени сигнали за остра миризма в столичните райони „Подуяне“, „Оборище“ и „Сердика“. Измерванията с мобилната лаборатория продължават и към момента, като към тях се включва и химическата лаборатория на Столичната пожарна. Проверяват се и данните от шестте стационарни станции на ИАОС на територията на Столична община.

Към момента данните от експресния анализ от мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда не показват превишавания на основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух.

За случая са сезирани РИОСВ, РЗИ, СДВР и Столичната пожарна. Екипи на пожарната, съвместно с кметовете на засегнатите райони и екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община, които извършват обходи за установяване на източника. Координацията на действията на институциите е възложена на кмета на район "Подуяне" г-жа Ева Митова.