София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ловеч остава без болница от петък?

Медиците и персоналът подават масови оставки

6 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Въпреки уверенията на кабинета, напрежението в болницата в Ловеч отново е високо. Лекарите заплашват да подадат в петък колективна оставка, ако до четвъртък не бъдат решени проблемите им. Вчера те пратиха и писмо на здравния министър, от което излиза, че ситуацията в болницата остава без промяна - липсват животоспасяващи лекарства и консумативи, а персоналът все още не е получавал заплати от септември насам.
Миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев обяви, че болницата в Ловеч ще бъде преструктурирана и оздравена за 3 месеца. Междувременно трябваше да бъде частично вдигнат запорът над сметките на лечебното заведение - при първоначално блокирани 800 хил. лв., да останат под запор само 80 хил. лв.
Очакваше се касата да плати на болницата, така че тя да покрие тези 80 хил. лв. на кредиторите си, да преведе заплатите за септември и да има средства за купуване на кислород и основни консумативи и медикаменти. Не е ясно за каква сума става дума и защо още не е платена.
Вчера трябваше общинският съвет в Ловеч да отпусне от своя резерв финансова помощ от по 300 лв. на работещите в болницата.