София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ловеч отбеляза годишнината от рождението на Васил Левски

Цветя, венци и едноминутно мълчание пред паметника на Апостола във Вароша

8 годиниОбщество 16 Боряна Райчева

Годишнината от рождението на Апостола на свободата – Васил Левски, беше почетена в Ловеч. Пред паметника на Дякона във Вароша се събраха десетки граждани и гости, за да поставят цветя и да се поклонят пред делото на великия българин.
179-тата годишнина от рождението на Левски беше отбелязано с тържествено полагане на венци под съпровода на духов оркестър. Паметта на националния герой беше почетена с едноминутно мълчание.
„Заветите на Васил Левски вече 179 години продължават да са пътепоказател сред предизвикателствата на новото време. Уроците на Апостола са безсмъртни и всяко поколение българи е орисано да ги преоткрива и прилага към съвремието. Ние, днешните хора, също опитваме да проникнем в загадката на Апостола. Опитайте да намерите някой чужд национален герой, който поне малко прилича на Апостола. Иначе лесно можем да наредим идеолога на националноосвободителната революция Георги Раковски до италианския му събрат Джузепе Гарибалди . Можем да сравним гениалния поет Христо Ботев с унгарския бард и революционер Шандор Петьофи. Но с кого можем да сравним делото и образа на Левски?“. Така започна вдъхновяващото слово на председателя на Общинския съвет в Ловеч - Петър Цолов.

На събитието присъстваха кметът на Ловеч Корнелия Маринова, депутати, областният управител Ирина Митева, ловчанският митрополит Гавриил, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, представители на партии и неправителствени организации.

"Всички ние имаме своя образ на Левски и е много важно да го пазим. Много е важно той да ни дава силата и мъдростта, които са ни нужни да взимаме мъдрите решения, навременните решения, да имаме неговата всеотдайност, неговото прозрение и да имаме самочувствието на българи. Мисля, че имаме нужда като нация да повярваме в себе си. Той е нашият пример и този пример трябва да ни води напред!", заяви кметът на Ловеч - Корнелия Маринова.

Тази година Къкренското ханче, където на 27 декември 1872 г. е заловен Апостола на свободата, представя обогатена експозиция.
"Имаме визия за следващата година, когато заедно с Общобългарския комитет "Васил Левски" подехме инициативата за създаване на Национален комитет за отбелязване на 2017 г. като година на Левски да направим още подобрения в Къкренското ханче.", допълни още Корнелия Маринова.

Кметът на Ловеч изрази тревога от състоянието, в което се намира най-големият паметник на Васил Левски. По нейни думи вече се работи с експерти, които да установят какви подобрения да се извършат върху внушителния монумент, така че той да бъде ремонтиран и през 2017 г. на същата дата – датата, в която честваме рождението на Апостола, величественият му образ над Ловеч да грее още по-гордо и непоколебимо.