София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лозан Панов поиска от президента да сформира комисия по „ЦУМГейт“

Председателят на ВКС е изпратил писмо до Радев

7 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Председателят на Върховният касационен съд Лозан Панов поиска от президента Румен Радев да сформира комисия по случая "ЦУМгейт". Панов е изпратил писмо до президентската институция.

Според адресата, намесата на президента е наложителна, тъй като той би могъл да предотврати спада на доверието към институционалната система на държавата.

Според Лозан Панов ако скандалът бъде оставен без последици, това би накърнило вярата на българите в съдебната система. В писмото се посочва, че пред Европа страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици.

"Когато имаме нерегламентирани контакти на главен прокурор с бизнесмени, спрямо които се извършват предварителни прокурорски проверки и които имат политически позиции в навечерието на изборите е грубо погазване на закона. Дори и у критично малкото български граждани, които все още вярват на българската съдебна власт, се породи усещането, че дейността на прокуратурата за възбуждане на наказателно преследване и осъществяване на надзор за законност се обуславя не от предвидените основания в закона, а от лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики. Действията на главния прокурор пораждат основателни съмнения за дефицит, а защо не и за липса, на правова държава. Без съмнение е, че това ще доведе до делегитимиране на една ключова държавна институция, каквато е прокуратурата", се казва още в писмото.

"След обявяването на срещата от единия от участниците, последвалите действия от страна на прокуратурата и неустановената истина за състоялия се разговор водят до възникването на основателни съмнения в обществото за съществуване на опасност оплакалият се от злоупотреба с власт гражданин да стане обект на репресивен реваншизъм", пише в писмото.