София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЛЪЖАТА «ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ»

ВИНОВНИ ЗА МИЗЕРИЯТА СА НЕ ЕС И НАТО, А НАШЕНСКИТЕ ХАЙДУЦИ

8 годиниПолитика 21 Боряна Райчева

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

На връх националния празник 3 март Волен Сидеров поиска България да излезе от ЕС и НАТО. Не ми се занимава, но мога да извадя доволно количество дописки, подписани от Волен, в които той ни убеждаваше, че ЕС, НАТО и западната демокрация са раят на Земята.

Но не е само Волен. Значителен брой българи вече са убедени, че бедите ни идат основно от ЕС, НАТО и Запада. Волен просто се намества в съществуващата политическа ниша.

Има елементарно доказателство, че ЕС и Западът не са ни виновни за нищо. И то е, че страните, с които бяхме заедно отвъд Желязната завеса – Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, дори бившите съветски републики Литва, Латвия и Естония нормално преходиха от едната система в другата.

Българите вече пътуват свободно по света и са успели да видят, че например чехи и поляци живеят доста по-добре не само от нас, но в сравнение със „златните времена на социализма“.

Това е доказуемо и статистически.

Например в Полша минималната заплата е 410 евро (в България е наполовина). Средната е над два пъти повече. С днешна дата литър бензин А-95 в Полша струва 85 евроцента. В България е 92 цента. Нафтата в Полша е 80 цента срещу 88 в България.

Една бира във Варшава струва малко повече от 2 лева, литър мляко – също около 2 лева, килограм местно сирене – около 6 лева, килограм месо – около 8-9 лева, пилешкото – 4-5.

Цени като в България, че и по-ниски, заплати – два и повече пъти по-високи.

За пенсиите не ми се отваря и дума. Като българските пенсии няма никъде по света.

Значи на поляци, чехи, словенци, хървати Европейският съюз носи благосъстояние, на българите – мизерия.

Но ако всички са извлекли ползи, а ние не сме, значи повредата си е в нашия телевизор.

Никакъв Европейския съюз не ни е виновен. Виновни са българските хайдуци.

И ние, че ги търпим.

 

Още от Георги Даскалов в Евроком