София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лукарски отново лидер на СДС

Той поиска прошка от седесарите

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Божидар Лукарски ще продължи да бъде лидер на СДС. Той беше преизбран по време на Национална конференция на партията.

Припомняме ви, че той подаде оставка от ръководния пост на партията след провала на парламентарните избори. Тогава СДС се яви като част от коалицията Реформаторски блок, която обаче остана извън Народното събрание. Така и СДС за първи път от началото на Прехода остана без представители в парламента.

"Аз Ви дължа една огромна благодарност за всичко, през което преминахме заедно! Без Вас, СДС отдавна нямаше да го има! СДС не е ръководството, не е дори и сградата, макар че тя е символ!", каза в словото си Лукарски. Той поиска извинение за това, че те, лидерите, не са успели да съхранят обединението вдясно.  "За провала на десните коалиции на изборите са виновни всички лидери! Ние, в СДС, подадохме ръка на напусналите Реформаторския блок, но може би не бяхме достатъчно настоятелни. Тези, които не приеха подадената ръка, се заблудиха, че сами могат да представляват интересите на повече от 300 000 десни избиратели. И какво постигнахме?! Разпиляхме вота на хората и те останаха непредставени в българския парламент!", допълни Лукарски. Той заяви, че бъдещето на СДС е основна тема. Лукарски съобщи, че внимателно трябва да се обмислят бъдещите им стъпки, трябва да се събират по-често, да обменят мнения и идеи. Задача на СДС било да започне работа по създаването на Българска национална доктрина, която са предложили в програмата на Реформаторския блок за последните избори. „Сега СДС трябвало да бъдат движещата сила за постигане на съгласие около националните приоритетите за следващите десетилетия. "И аз предлагам това да се превърне в новата мисия на СДС!", допълва Лукарски. "Докато вярата ни е жива, СДС ще го има! Да си пожелаем ползотворна работа и сплотеност! Защото само, когато усилията са общи, а посоката, в която гледаме - една, идва и успехът!", каза в заключение той.