София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЛУКАРСКИ: ПАРИТЕ ЗА НАУКА ДО 2020 ЩЕ НАРАСНАТ ДО 1,5%

ПРЕЗ 2014 НАД 19 000 ДУШИ СЕ ЗАНИМАВАТ С НАУЧНА ДЕЙСНОСТ

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

България си поставя амбициозната цел до 2020 година парите за наука и за научно-изследователска и развойна дейност да достигнат до 1,5% от БВП. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на работна среща на тема „Предизвикателства на технологичното развитие на България“, организирана от Българската академия на науките.
Лукарски добави, че през месеците януари и февруари през следващата година се очаква положително развитие по въпроса със синята карта за висококвалифицирани чужденци. Той припомни, че проектът за „синя карта“ се разработва съвместно от министерстват на икономиката, на труда, както и на вътрешните и външни работи, и е свързан с улесняването на притока в страната на специалисти в чужбина, най-вече за ИТ сектора.
Председателят на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров уточни, че основният проблем на България е бедността, като е необходимо той да бъде разрешен, за да може страната да не изостава от останалите европейски такива. Той допълни, че държавата не е в състояние изцяло да подкрепя всички изследователски дейности.
По време на срещата работодатели и представители на организации дискутираха съвместно с изпълнителната власт и учени от БАН въпроси, свързани с технологичното развитие на страната.